Thursday, 2 August 2012

Tak Mahu Dikenang Tak Mungkin Dilupa~~

Eli, juh g bli mknn kei sahur..(jom beli makanan untuk sahur) ajak Odah..
Juh la..Fatma, mok ikut sik? (jom la..Fatma nak ikut x?)
Fatma : aok (ya) sahut fatma..

kol 12 somthing lepas beli makanan,kena beli awai coz dewan makan ttp kol 2.00 am. balik bilik makanan dihidangkan di tengah2 bilik..makanan macam dh tersedia untuk dimakan..tapi kena tidoq dulu..br dikira sahur..so masing2 pon tidoq la..

~~a day before~~
around 6-7 am..
ayah call..
"satgi siap2 p beli tiket balik cni,mak sakit teruk."
aku terus nangis2 bgun bca yassin mintak Allah kuatkan mak..
ak dh kejutkan roomate ak dlm xsdaq..
depa cuba tenangkan ak...

pagi tu after class pg, mntk tlng classmate aku bwk ak p bli tiket..
otw nk p airport, ayah call..
"kakak xyah balik pon xpa, mak dah sihat dah..kan mak?..ha mak pon kata tak xpa.."

"xpa la weh xjd la nk bli tiket, ayah ak ckp mak ak dh sihat"
"btol ka ni? x tkut jd apa2 ka nnt? nnt mnyesal lak..better ko blik jer.."
"xpa kot,ayh ak ckp xyah blik.."

~~the day~~
around 5-6am..
call ayah kejutkan ak..tp dh xsempat sahur..srwk kn imsak awal,bbkuka pon awal..
"kakak siap2 balik, satg ayah cari transport kakak balik..sabaq la,dh jdi habuan kita.."
aku still lg blurr apa maksud ayah..maksud ayah,mak dah xdak ka??
aku terus siap tunggu mber abg aku amik p airport..
otw p airport ak masih lg dok pikiaq...
settle bli tiket kol 7, mber abg ak blik..thanx kat mber abg ak..kcian dia weekend dh kn bgun awal2 antaq ak p airport..
flight kol 11..tercanggak la ak kt airport tu..
sambil canggak tu, dpt msg dr cousin ak..lebih kurang mcm nie..

'takziah, kita sayang mak ngah,tapi Allah lebih sayangkan mak ngah..semoga mak ngah ditempatkan bersama para solihin dan dicucuri rahmat..insyaAllah..'


that time br ak btol2 realize yg mak ak dh xdak..
spnjang masa ak juz mnangis sorg2 n sedekahkn al-fatihah sbnyk mungkin..
spnjang perjlanan atas flight..time tu la MAS pasang instrument lagu ibu lak kan..
time tu ak rs flight tu slow sgt..nak jer ak p kat pilot tu suh drive laju2..

dah smpai kdh, abg ak smbut ak dgn pelukan..ak trasa sgt...
otw blik umh, sunyi ja dlm keta..
dh smpai umh,rmai kt umh ak..bla msuk umah..suma org pndng ak..
x dpt nk gmbarkn perasaan time tu..jenazah mak tgh dimandikan..
msuk umah ayh suh siap2 nk bwk jenazah mak blik kg..
tgh siap kak ipaq ak cuba tenangkan ak..
"kaklong yang dok dekat pon xsempat nak jmpa mak, sat ja mak p,kakak sabaq naih.."

mak dah siap mand n dikafankan..
smpai msa utk kali terakhir cium mak..
'mak maafkan anak mak ni, halalkan setiap titik susu mak, anak mak sayang mak'
tu la kali terakhir ak ckp dgn mak..

ak,adik n ayah nek keta (kereta jenazah) skali ngan mak..
kali terakhir jugak nek keta dgn mak..
singgah kt masjid, sembahyangkan mak, then balik kg hantaq mak balik kat TUAN kita..

ini lah satu2nya peristiwa 5 tahun lepas yang kalau bleh tak mau aku kenang, tapi tak mungkin aku lupa..
kdng2 aku jeles dgn kak ipaq even abg aku, yang dpt bersama dgn arwah mak betol2 sebelum mak pergi..samapikan bleh rasa yang mak akan pergi..kenapa bukan aku??
tapi ak sedaq mungkin Allah tak bagi aku ada time tu sebab aku mungkin tak cukup kuat nak lalui saat macam tu...
- Al-Fatihah -


4 comments:

  1. suhaili, jgn lupa follow aku hehe.. skasstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete